
Verjaring en oneigenlijk grondgebruik
Verjaring is een bijzondere wijze van eigendomsverkrijging en -verlies van goederen. Verjaring is het instituut, waarmee de rechtstoestand in overeenstemming wordt gebracht met de werkelijkheid. De rechthebbende krijgt van de wetgever een termijn, waarbinnen hij zijn recht moet doen gelden. Als hij deze termijn ongebruikt voorbij laat gaan, wordt voor het recht bepalend wat de feitelijke toestand is en die toestand geldt voortaan als recht. De wetgever heeft voor rechtszekerheid gekozen boven het belang van een individuele rechthebbende.
Een particulier heeft een stuk gemeentegrond in gebruik genomen als tuin, zonder toestemming van de gemeente is er een tuinhuisje op geplaatst en een schutting omheen gezet. Deze particulier claimt thans eigenaar te zijn geworden middels verjaring. Steeds vaker komen we dit soort situaties tegen en de vraag is hoe treden we hier tegen op? U kunt natuurlijk gaan handhaven. Of toch maar legaliseren? Verkopen levert misschien wel wat geld op? Of is dat niet de moeite waard en kunt u de grond beter om niet in gebruik geven? En hoe dan?
Door onze jarenlange ervaring en kennis van de taxatieleer gecombineerd met onze specifieke juridische kennis op het gebied van verjaring en grondzaken kunnen wij u als gemeente bijstaan in het volledige proces van het aanpakken van dit zogenaamd illegaal grondgebruik tot aan de afronding daarvan middels een overeenkomst. Wij kunnen voor u al het illegaal grondgebruik binnen uw gemeente in kaart brengen, de beleidsnotitie schrijven op basis waarvan de aanpak van dergelijke illegale situaties kan plaatsvinden, de grondstroken taxeren, evenals de afrondende koop-, huur- en/of gebruiksovereenkomsten opstellen.
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederik de Bruijne.